Turski premijer piše Sadamu Huseinu; ne želi novi rat

TURSKI premijer Abdullah Guel poslao je u petak iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu pismo koje se odnosi na krizu oko navodnog iračkog oružja za masovno uništenje, koja izaziva veliku zabrinutost Turske zbog mogućnosti da se pretvori u novi rat na njezinim granicama.

Guelovo pismo, čiji sadržaj nije priopćen javnosti, iračkom predsjedniku nosi državni ministar Kursat Tuzmen. Nije poznato ni što će Tuzmen reći Sadamu Huseinu, te hoće li ponoviti prije izrečen zahtjev turskog ministra vanjskih poslova Yasara Yakisa čelniku iračkog režima da dobrovoljno napusti vlast.

Službena Ankara vrlo se oštro protivi pokretanju novog Zaljevskog rata. Nakon ´Pustinjske oluje´ 1991., kojom se iračke okupacijske snage protjerane iz Kuvajta, do danas Turska je pretrpjela velike gubitke, koje procjenjuje na oko 40 milijardi dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ministrom Tuzmenom u Bagdad je otputovala i velika skupina od 350 poslovnih ljudi, što se smatra sigurnim znakom da Turska želi unaprijediti gospodarske i trgovinske odnose s Irakom.

Irak je jedan od važnih vanjskotrgovinskih partnera Turske. Vrijednost trgovinske razmjene iznosi oko milijardu dolara godišnje, a Turska dobiva i 250 milijuna dolara godišnje nadoknade zato što dva kraka iračkog naftovoda prolaze preko turskog teritorija do sredozemne luke Ceylan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara