TURSKI PREMIJER POZIVA EU DA IH NE ´ZAVARAVA´ U KOPENHAGENU

Turski premijer Abdulah Gul pozvao je u utorak Europsku uniju da ne ´zavarava´ Tursku na summitu posvećenom proširenju i da odredi datum pregovora o pristupu kojeg njegova zemlja ´zaslužuje´, rekao je on.

´Turska želi dobiti mjesto koje zaslužuje u procesu proširenja´, rekao je Gul pred parlamentarnom skupinom svoje Stranke pravde i razvoja (aAKP) u Ankari.

´Očekujemo da na summitu u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca bude određen precizan datum kada europski vođe trebaju službeno pozvati 10 novih zemalja da se pridruže proširenoj Uniji´, dodao je Gul.

Turska, posljednja od 13 kandidata za priključenje Europskoj uniji, nada se dobiti na tom summitu od šefova država i vlada datum pokretanja razgovora o pristupu 2003. i ističe da joj nedavno prihvaćanje reformi koje popravljaju poštivanje ljudskih prava na to daje pravo.

Ali EU se do sada suprostavljala prihvaćanju Turske jer želi pričekati da se te reforme primijene kao i napredak europskih demokratskih načela.

Dvije velike europske sile, Francuska i Njemačka predložile su da se Turskoj dozvoli da počne razgovore o pristupu u srpnju 2005. kada zemlja pokaže dovoljan napredak u demokratskim reformama i ljudskim pravima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara