Turski premijer zbog Iraka u Saudijskoj Arabiji

TURSKI premijer Abdullah Gul otputovao je u subotu u jednodnevni radni posjet Saudijskoj Arabiji u nakani da proširi frontu zemalja koje se protive američkoj sve izvjesnijoj invaziji na Irak.

Kako je objavljeno, Gul će se sastati i razgovarati s krunskim princom prijestolonasljednikom Abdullahom, a primit će ga i već dugo bolesni saudijski suveren Fahd.

Prema turskim elektronskim medijima, dvor u Riyadhu se, kao i službena Ankara, protivi reprizi Zaljevskog rata kojim se naslnim putem želi skinuti s vlasti režim iračkog predsjednika Saddama Husseina. Obje zemlje se zalažu za diplomatsko, a ne vojno riješenje sadašnje iračke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, SAD su u posljednje vrijeme snažno pojačale pritisak na Tursku i Saudijsku Arabiju s ciljem da se dozvoli uporaba njihovih vojnih baza u slučaju pokretanja oružane invazije na Irak. Konačnu odluku o tome nije donijela ni Turska ni Saudijska Arabija.

Turski premijer Gul je, prije Saudijske Arabije, s istim mirovnim ciljem posjetio Siriju, Egipat i Jordan. On će svoju misiju ispitivanja antiratnog pulsa u regiji u nedjelju okončati u Iranu. Sve zemlje tog područja oštro se protive teritorijalnom cijepanju Iraka, što bi otvorilo vrata vrlo opasnom, kako se vjeruje, prekrajanju granica u regiji Zaljeva i Srednjeg istoka.

Turska naročito strahuje od mogućnosti da i vrlo snažna kurdska zajednica u zemlji, koja prema zapadnim procjenama broji oko 12 milijuna stanovnika, zatraži uspostavu neovisne države. Istodobno, tu su i bojazni da bi kurdske plemenske frakcije Massouda Barzanija I Jalala Talabanija mogle preuzeti kontrolu nad bogatim naftnim poljima oko iračkih gradova Mosul i Kirkuk. Ti gradovi su se do 1926. nalazili unutar turskog političkog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara