Turski profesori koji su u Zagreb došli na ESI bili kod ambasadora jer im Turska naredila povratak?

Turski profesori koji su u Zagreb došli na ESI bili kod ambasadora jer im Turska naredila povratak?

Foto: Hina

TURSKI profesori koji su doputovali u pratnji sportaša na Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci su bili na konzultacijama kod turskog veleposlanika u RH Ahmeta Tute, doznaje Hina neslužbeno.

Profesori su posjetili veleposlanika nakon što je tursko Vijeće visokog obrazovanja zabranilo sveučilišnim profesorima izlazak iz Turske, a onima koji se nalaze izvan granica zemlje naredilo povratak.

Ovu informaciju iz Organizacijskog odbora ESI nitko nije potvrdio, a prvi čovjek Igara Zrinko Čustonja je za Hinu kazao kako oni nemaju nikakve informacije o povlačenju profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Po našim informacijama ništa se spektakularno nije dogodilo i Igre idu svojim tijekom," kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Zrinko Čustonja.

Tursko Vijeće visokog obrazovanja (YOK) zabranilo je svim sveučilišnim profesorima te drugom nastavnom osoblju na sveučilištima izlazak iz Turske, a onima koji se nalaze izvan granica zemlje naredio je povratak, izvjestila je novinska agencija Anadolija.

U odvojenom potezu ministarstvo obrazovanja suspendiralo je 15.200 zaposlenih pri ministarstvu obrazovanja, osumnjičenih za povezanost pokretom Fethullaha Gulena.

Ministarstvo je povuklo i dozvole za rad za 21.000 učitelja u privatnim školama. Gulena turske vlasti optužuju da je podstrekač vojnog puča. Među djelatnicima u obrazovnom sustavu je 1.577 dekana svih sveučilišta, privatnih i javnih, čije je ostavke zatražio Odbor za visoko obrazovanje. Dodajmo kako je 245 svojih djelatnika suspendiralo i ministarstvo sporta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara