Turski Ustavni sud zabranio islamske marame na sveučilištima

TURSKI Ustavni sud je donio presudu kojom se protuustavnim proglašava zakon kojim je u veljači dozvoljeno nošenje islamskih marama na sveučilištima.

Presuda predstavlja težak udarac vladajućoj stranci AKP i koja se zalagala za dozvoljavanje nošenja islamskih marama. AKP, nastalu od stranaka koje su bile zabranjivane kao islamističke, sebe nastoji predstaviti kao umjerenu konzervativnu stranku nalik na demokršćane u Europi, a nošenje islamskih marama i slične odjeće u javnosti drže osobnim pravom svakog građanina.

Vojska, inteligencija i veliki dio turskog političkog establishmenta, pak, takav zakon pokušajem da se postupno ukinu zakoni koje je 1920-ih donio Kemal Attaturk, osnivač suvremene Turske, odnosno sekularni karakter turske države zamijeni islamističkim, te Turska učini sličnom Iranu.

Ustavni sud je u obrazloženju presude stao na stranu podnositelja zahtjeva, sekularne stranke CHP, koja drži kako je novi zakon suprotan odredbama turskog ustava koji nalažu razdvajanje države i džamije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari turskih prilika vjeruju kako bi presuda mogla dovesti do pada turske vlade, jer će sasvim sigurno poslužiti kao argument prilikom odlučivanja o zabrani AKP od strane istog tijela. Ukoliko sud donese takvu odluku, AKP bi se raspustila, a premijer Tayyip Erdogan bi pet godina bio zakonski spriječen baviti se politikom.

Iako se vjeruje kako će odluka o sudbini AKP biti donesena tek za nekoliko mjeseci, današnja presuda i špekulacije o njenim političkim posljedicama je izazvala potrese na burzi i pad turske lire u odnosu na američki dolar.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara