Turski vojnici na sjeveru Iraka

Turski tenkovi ušli su u nedjelju preko graničnog prijelaza Habur na irački teritorij pod kontrolom kurdskih plemenskih frakcija Massouda Barzanija i Jalala Talabanija, potvrdio je danas Barzani.

Barzani, koji obnaša dužnost predsjednika Kurdske demokratske stranke (KDP), izjavio je u ponedjeljak da Turci u kurdske autonomne oblasti ne dolaze kao ratnici, već kao prijatelji.

On je time pokazao da odustaje od žestokih prijetnji prema Ankari u kojima je poručivao turskim vojnicima da bi mogli ´plivati u krvi´ ako dođu u područja pod kurdskom upravom. Postoje mnogi znaci da je čelnik KDP-a promijenio retoriku pod snažnim pritiskom SAD, ali pružanjem čvrstih uvjerenja Turske da raspoređivanjem svojih postrojbi na iračkom sjeveru neće ugroziti postojeću autonomiju kurdskih autonomnih oblasti.

Službena Ankara je nešto prije poručila kako turske snage dolaze u službi mira i sigurnosti s ciljem da spriječe humanitarnu katastrofu koja, u slučaju vojnog raspleta iračke krize, može doći s podizanjem milijunskog vala izbjeglica. Iračkim Kurdima je, također, jasno stavljeno do znanja da će turske postrojbe odlučno spriječiti teritorijalnu podjelu susjedne arapske države koje bi vodilo uspostavi neovisne krudske države.

Upravo zbog stalne bojazni da bi se kurdski ´sindrom´ mogao prenijeti i na turski teritorij, gdje također živi većinsko kurdsko pučanstvo, Turska je od 1985. pravila česte ´vojne eskurzije´ na irački sjever kako bi suzbila moguće međusobno kurdsko povezivanje. U tim bitkama poginulo je oko 35.000 Turaka, među kojima je mnogo civila. Inače, akcije su poduzimane i zbog toga što se u iračkim kurdskim ´slobodnim planinama´ trenutno nalazi oko 5.000 separatista zabranjene marksističke Radničke stranke Kurdistana (PKK), čiji je vođa uhićeni i na doživotnu robiju osudjeni Abdullah Ocalan.

Međutim, neposredno nakon obnavljanja iračke krize i prijetnji novim zaljevskim ratom, turske snage su s teškim naoružanjem prešle na irački teritorij. Prema pisanju ovdašnjih vodećih novina Milliyet, Hurriyet i Sabah, turske snage su čak prodrle četrdesetak kilometara u dubinu iračkog teritorija. Reporteri Milliyeta su prije nekoliko mjeseci čak snimili tridesetak turskih tenkova koji su raspoređeni oko jedne zračne baze na tom području. Očekuje se da bi Turci uskoro na tom području mogli skoncentrirati oko 100.000 vojnika.

Bagdadski režim Sadama Huseina je često formalno prosvjedovao protiv takve nazočnosti turske vojske na svojem tlu. Međutim, Iračani nakon završetka savezničke ´Pustinjske oluje´, kojom je 1991. oslobođen Kuvajt, nad tim područjem nemaju kontrolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara