Turski vojnik poginuo u eksploziji podmetnute kurdske bombe

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


JEDAN turski vojnik iz jedinice osiguranja je poginuo, a još trojica su teško ozlijeđena u eksploziji podmetnute bombe na jugoistoku Turske, koju su postavili pripadnici zabranjene Kurdske radničke partije (PKK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema navodima turskih medija, improvizirana eksplozivna naprava je postavljena u blizini grada Uluderea u provinciji Sirnak.

Sukobi Kurda i službenih turskih vlasti traju već desetljećima, a 1984. godine formirana je Kurdska radnička partija koja oružjem pokušava izboriti nezavisnost jugoistočnog dijela zemlje u kojem Kurdi čine etničku većinu. Ta je organizacija zbog svojeg radikalnog djelovanja zabranjena, a Turska, SAD i Europska unija je drže na popisu terorističkih organizacija.

S druge pak strane, kurdska je manjina u Turskoj desetljećima proganjana i maltretirana, pa u politici službenih turskih vlasti prema Kurdima, koju neki radikalniji politički krugovi i analitičari čak nazivaju genocidnom, treba tražiti uzroke oružane pobune pripadnika PKK. U tim je sukobima do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara