Tursko zrakoplovstvo opet bombardiralo sjeverni Irak

TURSKI vojni zrakoplovi su noćas bombardirali položaje gerilaca Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, priopćila je turska vojska.

Meta napada je bila grupa gerilaca koja se spremala napasti ciljeve u Turskoj. Priopćenje tvrdi kako je akcija bila "uspješna", ali se ne navode podaci o eventualnim žrtvama.

Posljednjih tjedana su se na jugoistoku Turske, gdje žive Kurdi, intenzivirali oružani incidenti za koje se optužuje kurdske militante s bazama u sjevernom Iraku. Posljednji takav incident je bio pogibija nekoliko turskih vojnika od mine za čije se postavljanje sumnjiči PKK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je u prošlosti imala običaj prelaziti granicu kako bi se obračunala s PKK-om. Takva praksa je prestala nakon američke okupacije Iraka, odnosno uspostavljanja kurdske autonomije na sjeveru Iraka pod američkom zaštitom. U veljači ove godine Turska je ipak pokrenula kopneni napad, ali se nakon toga, pod američkim pritiskom, ograničila na zračne udare.

PKK je 1984. godine započela oružanu borbu kako bi na teritoriju istočne Turske stvorila kurdsku državu. Procjenjuje se da je od tada u sukobima poginulo najmanje 40.000 ljudi.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara