Tus: hrvatska neće u nato dok ne riješi slučaj gotovina

Anton Tus, veleposlanik Hrvatske pri NATOu, izjavio je za sutrašnji broj Jutarnjega lista kako Hrvatska neće ući u NATO dok se ne riješi slučaj Ante Gotovine.

"Usklađivanje vojnoga sustava prema NATO standardima ide odlično i ulazimo u fazu priprema za integriranje u NATO. No, mora nam biti jasno da bez obzira na te uspjehe nećemo ući u NATO dok se ne riješi slučaj Gotovina. To i samom Gotovini treba biti jasno", izjavio je Tus za Jutarnji list.

On je u petak u sjedištu NATO-a predao Nacionalni godišnji plan, treći po redu kojim je Hrvatska deklarirala svoje obveze u sljedećih godinu dana, prenosi Jutarnji list.

U tom razdoblju, navodi se, politički vrh mora odlučiti na koji će način ispuniti obećanje rješavanja članka 7. Ustava kojim se za slanje vojnika izvan Hrvatske predviđa dvotrećinska potpora Sabora. Tus drži, prenose te dnevne novine, da je jedna od mogućnosti rješenja problema da se Vlada ovlasti da svojim odlukama može uputiti vojsku preko granice, ali do određenoga broja. Hoće li to biti 100 ili 200 vojnika, tek treba vidjeti, kaže veleposlanik Tus.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako se po tom pitanju hrvatska zakonska regulativa treba uskladiti s člankom 5. NATO-va Ugovora po kojem se po automatizmu pruža pomoć napadnutoj članici.

U vojni proračun će se vratiti i vojne mirovine koje su, prema Tusu, u vrijeme mandata prošle Vlade nedopustivo stavljene u civilni mirovinski fond, navodi se, uz ostalo, u članku.

(Hina) xmb yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara