Tutiš: Temperature uobičajene za ovo doba godine

Tutiš: Temperature uobičajene za ovo doba godine
OVIH dana niske temperature u Hrvatskoj nisu ništa specijalno jer su uobičajene za ovo doba godine, izjavila je pomoćnica ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Vlasta Tutiš.

Siječanj je statistički gledano u cijeloj Hrvatskoj najhladniji dio zime, pa su niske temperature u tom mjesecu normalne, izjavila je Hini Vlasta Tutiš.

Njezin kolega Zoran Vakula rekao je da se naročito druga polovica siječnja u Hrvatskoj odlikuje niskim temperaturama zraka.

Klimatologinja Marina Mileta tom u prilog navodi da se u kontinentalnom dijelu Hrvatske vrlo često temperature u siječnju spuštaju ispod minus 10 stupnjeva Celzijevih, tako da su ovosječanjske uobičajene.

Dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović rekao je da je jutros najniža temperatura minus 23 stupnja bilo na mjernoj postaji na Zavižanu, a najhladniji grad bio je Čakovec s minus 15 stupnjeva. U Zagrebu je bilo -10. Sutra će ujutro biti još malo hladnije, no tijekom dana temperatura bi mogla malo porasti. Od četvrta se očekuje toplije, bit će oblačno povremeno s oborinama, u unutrašnjosti snijeg, na Jadranu kiša, rekao je Dragojlović.

Niske temperature najviše pogađaju starije ljude i beskućnike, ali na sreću po podacima Policijske uprave zagrebačke do sada nije zabilježen niti jedan slučaj smrzavanja. Tome je, ističu u PUZ-u pridonijelo i stotinjak poziva građana koji su policiji javljali gdje su ljudi kojima je potrebna pomoć, nakon čega su ih kontakt policajci upućivali u najbliža prihvatilišta gdje su smješteni na toplo i gdje im je ponuđen topli obrok. Brojke o beskućnicima u Zagrebu se razlikuju i kreću se od 50-ak do 400 jer se sa sigurnošću ne može utvrditi imaju li odgovarajući smještaj. Naime neki imaju gdje stanovati, ali nemaju ogrjev, a drugi pak traže samo topli obrok. Koliko je onih koji nemaju niti jedno također se ne zna, a to su zapravo pravi beskućnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ovogodišnji je siječanj u prvih 21 dan bio topliji od prosjeka. U subotu, 21 siječnja, temperatura zraka dostigla je 10 stupnjeva da bi se u ponedjeljak, 23. siječnja spustila za 21 stupanj. U ponedjeljak ujutro, 23. siječnja na postaji Zagreb-Grič izmjereno je minus 11 stupnjeva Celzijevih, a tako niska temperatura još je bila praćena sjevernim vjetrom, rekla je Mileta.

Iako tijekom dana temperature nisu ispod ništice, ili su tek blago, duž obale danas puše jaka bura, na momente s olujnim udarima što uvelike pridonosi osjećaju hladnoće.

Najhladnije je jutros bilo u Puli -5, potom u Rijeci -2, dok se tijekom dana temperatura malo podigla pa je u 13 sati u Zadru , Hvaru, Komiži, Božavi izmjereno 5 stupnjeva.

U Hrvatskoj su u 19. stoljeću zabilježene dvije najhladnije zime - 1880. i 1893. godine. Najhladnija zima u 20. stoljeću bila je 1929. kada je u Gospiću početkom veljače izmjerena najniža temperatura u Hrvatskoj od minus 36 stupnjeva Celzijevih, a u Čakovcu je bilo minus 35,5 stupnjeva Celzijevih.

U Zagrebu je 1942. na mjernoj postaji Grič izmjereno minus 22,2 stupnjeva Celzijevih, a 1956. na mjernoj postaji Maksimir minus 27, navodi klimatologinja Marina Mileta.

U Hrvatskoj je najtoplija zima bila 1997/1998.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara