Tužba im se obila o glavu: Apple u Kini ne smije koristiti ime iPad

Foto: AFP

DA NI NAJUSPJEŠNIJE tvrtke nisu uvijek imune na pogreške, pokazao je i najnoviji slučaj gdje je Apple u Kini pokrenuo spor oko prava na korištenje imena iPad, da bi im se čitav slučaj na kraju obio o glavu.

Naime, kineski sud je donio presudu prema kojoj Apple više nema pravo koristiti ime iPad, jer time krši licencno pravo kineske kompanije Proview Shenzhen, koja je to ime zaštitila davne 2001. godine.

Nevjerojatno zvuči činjenica da je Apple bio taj koji je pokrenuo spor protiv Proviewa s ciljem da njima oduzme pravo na korištenje imena iPad, ali su na kraju sami sebe "upucali u nogu" jer se previdjeli neke "detalje", koji su se ispostavili ključnima za odluku suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Apple se prilikom tužbe pozivao na ugovor s kompanijom Proview Taipei, koja mu je 2000. godina prodala pravo na ime iPad. Međutim, kineski je sud ocijenio kako taj ugovor na istu praksu ne obvezuje i Proview Shenzen kao sestrinsku firmu Proview Taipeia, bez obzira na to što su obje firme dijelom koncerna Proview International Holdingsa.

Evidentno je kako je pravna služba Applea napravila propust prilikom proučavanja kineskih zakona, jer kako inače objasniti da im je promaklo to da kompanija registrirana u Kini nije ista kao ona na Tajvanu. A kineske će vlasti iskoristiti svaku priliku da zagorčaju život Tajvanu i tajvanskim firmama, jer tu zemlju i dalje drže dijelom svog teritorija.

U svakom slučaju, Apple će zbog ovog propusta platiti veliku cijenu. Ne samo što Proview Shenzen sad od Applea traži odštetu od 1,6 milijardi dolara kao kompenzaciju za povredu njihovog copyrighta, nego Apple više neće moći ni prodavati iPade na ogromnom kineskom tržištu. Bar ne pod tim imenom, a promjena imena i branda također prilično košta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara