Tužba protiv šest splitskih ginekologa radi smrti bebe

PROTIV šestero splitskih ginekologa koji su vodili trudnoću i porod trudnice Dijane Aničić 1998. godine u kojem je preminuo jedan blizanac, a drugi zadobio teško oštećenje mozga, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnice, piše Slobodna Dalmacija.
 
Riječ je o tužbi protiv četvero bolničkih porodničara i to dr. Tomislava Strinića, koji je bio glavni dežurni ginekolog, zatim dr. Denija Karelovića, dr. Borisa Delića i dr. Tea Budimira koji su bili dežurni u trenutku kada je Aničić stigla u bolnicu. Tereti ih se da su kasno poduzeli carski rez i time prouzročili invaliditet Dijaninog, danas desetogodišnjeg sina Duje.

Prijavljeni su i doktori Ani Deković i Boris Grzunov jer nisu "pažljivo vodili liječničke preglede i nisu uočili zastoj rasta oba ploda", što je za posljedicu imalo smrt jednog blizanca.

Manipulacija pravosuđem

U svojoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju majka Dijana Aničić naglašava kako krivnja ni u kojem slučaju nije na primarnim ginekolozima, nego se radi o pokušaju prebacivanja odgovornosti na njih. Naime, ona smatra kako je tužba "pokušaj glavnog dežurnog porodničara da manipulira pravosuđem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vlastitoj ispovijesti, Aničić je imala rizičnu trudnoću, no do dolaska u bolnicu oba ploda bila su dobro razvijena. Liječnici su odlučili kako bi bilo najbolje da ide na normalni porod, a nakon šest sati čekanja u predrađaonici dr. Strinić je rekao kako je jedno dijete umrlo. Nakon toga, priča Aničić, išlo se na ubrzanje trudova. Na tzv. "dripu" ostavili su je još dva sata, a izgubila je puno krvi, te je počela gubiti svijest. Nakon toga odveli su u je operacijsku salu gdje je drugo dijete, Duje, rođeno poluživo.

Slobodna Dalmacija podsjeća kako je Aničić podnijela kaznenu prijavu prije šest godina protiv četvero bolničkih liječnika, a 2004. godine vještaci Medicinskog fakulteta u Zagrebu su potvrdili njihovu odgovornost, dokazujući da je uzrok tragedije odgađanje carskog reza. To je vještačenje poslije osporavano.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara