Tužiteljstvo još nije odlučilo što sa ´slučajem Kurjak´

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nije donijelo odluku u slučaju navodnih manipulacija jajnim stanicama za koje su osumnjičeni ginekolog Asim Kurjak i još četvero liječnika jer još proučava spis o istražnim radnjama, doznaje se danas u tužiteljstvu.

"Spis smo od zagrebačkog Županijskog suda zaprimili 6. listopada i još uvijek ga proučavamo", kazala je Hini zagrebačka županijska državna odvjetnica Višnja Lončar. Dodala je kako za sada ne može reći kada se može očekivati odluka tužiteljstva u ovom slučaju koji se istražuje od sredine srpnja prošle godine.

Tužiteljica Lončar je objasnila kako su moguće tri odluke - odbačaj kaznene prijave, podizanje optužnice ili podnošenje zahtjeva za dodatnim istražnim radnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim saslušanja osumnjičenih, u sklopu dosadašnjih istražnih radnji stručnjaci Medicinskog fakulteta u Ljubljani proveli su dodatno sudsko-medicinsko vještačenje. Prvo vještačenje obavilo je povjerenstvo Ministarstva zdravstva koje je zaključilo da su Kurjak i njegov tim u sedam slučajeva učinili medicinski neopravdane i nelegalizirane izvantjelesne oplodnje doniranim jajnim stanicama.

Po pisanju medija, četvero slovenskih stručnjaka nije moglo donijeti konačan zaključak zbog oskudne dokumentacije, no nisu isključili mogućnost da je Kurjakov tim upotrebljavao donirane jajne stanice kao metodu liječenja neplodnosti žena.

Navodno su ustvrdili i da bi se cijeli slučaj mogao razjasniti tako da se svim ženama za koje tužiteljstvo sumnja da su rodile na taj način napravi DNA analiza. Mediji pišu da su slovenski stručnjaci ocijenili i da je stručno-medicinski neprihvatljiva manipulacija jajnim stanicama bez pristanka donatorica i pacijentica koje su te stanice primale.

U spisu koji je vještačen navodno nema dokumentacije koja bi potvrdila da je Kurjak imao takav pristanak, no slovenski tim ostavlja mogućnost da dokumentacija postoji, ali da nije predočena zbog tajnosti podataka.

Kurjakov branitelj Silvije Degen smatra, pak, da je nalaz potvrdio da njegov branjenik i ostali osumnjičenici nisu radili ništa protuzakonito te da će tužiteljstvo morati odustati od kaznenog postupka.

Bivšeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo zagrebačke bolnice Sveti Duh Asima Kurjaka, njegovu suprugu i vlasnicu poliklinike "Moderni medicinski centar" Biserku Fundak-Kurjak, te Kurjakove suradnike Sanju Kupešić, Erdena Radončića i Ernesta Suhaneka tužiteljstvo sumnjiči da su manipulirali jajnim stanicama sedam pacijentica te tako počinili kaznena djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara