Tužiteljstvo: Krivotvorena Petračeva putovnica nije jedini dokaz protiv Katavića

POLICIJSKI centar za kriminalistička vještačenja utvrdio je da krivotvorena putovnica Hrvoja Petrača nije izrađena na jednom od triju štampača oduzetih Franji Kataviću, no tužiteljstvo smatra da taj nalaz ne bi trebao ugroziti slučaj protiv Katavića koji je među ostalim priznao da je, osim za Petrača, krivotvorio i putovnicu za odbjeglog generala Gotovinu.

"Sam nalaz je takav kakav je, ali to ne znači da nema dovoljno drugih dokaza koji ukazuju da je Katavić počinio djela koja mu se stavljaju na teret", izjavila je Hini voditeljica kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Željka Pokupec.

Dodala je kako tužiteljstvo nalaz MUP-ovog Centra za kriminalistička vještaćenja "Dr. Ivan Vučetić" ne namjerava osporavati ili tražiti ponovnu analizu. Pokupec danas nije željela govoriti o mogućim budućim potezima tužiteljstva u tom slučaju.

"Cijeli spis još je kod istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda od kojeg smo zatražili istražne radnje, a odluke o budućim koracima donijet ćemo tek kada nam spis bude vraćen", ustvrdila je Pokupec.

Osim vještaćenja putovnice s autentičnim podacima, ali krivotvorenim serijskim brojevima koju je austrijska policija oduzela Hrvoju Petraču tužiteljstvo je zatražilo saslušanje optuženih i nekoliko svjedoka.

Osim Katavića za krivotvorenje putovnica najtraženijim hrvatskim bjeguncima terete se bivši policajac Salih Fazlić te Gotovinin i Petračev odvjetnik Marijan Pedišić. Za razliku od Katavića koji je istražnom sucu priznao krivotvorenje putovnica Pedišić i Fazlić odbacuju sve optužbe.

Istražni sudac Zdenko Posavec, koji je Hini potvrdio da vještačenje opovrgava da je Petračeva putovnica krivotvorena na Katavićevom štampaču, kazao je da će spis vratiti tužiteljstvu tek kada od austrijskog suda dobije odgovor o postupku koji se u Grazu vodio protiv Petrača nakon što mu je krivotvorena putovnica oduzeta.

"Kada dobijem odgovor iz Austrije spis ću vratiti državnom odvjetništvu, koje je potom na potezu", kazao je Posavec.

U nalazu Centra za kriminalistička vještaćenja navodi se da putovnica oduzeta od Petrača nije napravljena na matričnome pisaču, dok su sva tri pisača uzeta od Franje Katavića, upravo matrična.

Mediji nagađaju da takav rasplet događaja baca sumnju i na ostala Katavićeva priznanja te da bi suprotni nalaz vještačenja bio jedini materijalni dokaz njegovih tvrdnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara