Tužiteljstvo ponovno zatražilo odgodu ovrhe nad Zagrebačkom bankom

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je od suda zatražilo privremenu mjeru, odnosno obustavu naplate 165 milijuna kuna od Zagrebačke banke koje u postupku ovrhe traži tvrtka Andrije Kovačevića za kojega je istodobno predložen pritvor i istraga zbog sumnje da je zlouporabom položaja i ovlasti nezakonito pribavio više od 170,5 milijuna kuna.

Privremena mjera osiguranja, istraga, pritvor i oduzimanje putne isprave Kovačeviću kao mjeru opreza, tužiteljstvo je, kako navodi u priopćenju, predložilo krajem prošlog tjedna.

Tvrdi se da je Kovačević kao osnivač i jedini vlasnik više tvrtki, u namjeri da nezakonito ostvari imovinsku korist, prikazao kao da su ta društva pravni sljednici nekadašnjeg društvenog zagrebačkog poduzeća "Tekstil import-export" koje je bilo u sporu sa Zagrebačkom bankom.

Naime, prema pravomoćnoj presudi zagrebačkog Trgovačkog suda banka je bila dužna vratiti dug "Tekstilu", kasnije pravnom sljedniku tog društva tvrtki "Texhol", prema kojoj je banka imala i potraživanja.

U tužiteljstvu tvrde kako je Kovačević, u namjeri da dođe do potraživanja, sačinio fiktivan Ugovor o ustupu potraživanja, odnosno cesiju. Tim Ugovorom tada nepostojeće trgovačko društvo "Tekstil" svoja potraživanja od banke u iznosu od 1.100 kuna, sa zakonskim zateznim kamatama do isplate, ustupa njegovoj privatnoj tvrtci "Texhol". Tu je tvrtku, kažu u tužiteljstvu, registrirao pod imenom bivšeg društvenog poduzeća "Texhol" sa svrhom da dovede u zabludu vjerovnike i dužnike tog poduzeća.

Temeljem Ugovora o ustupu potraživanja u izvršnom je postupku glavnica od 1.100 kuna sa zateznim kamatama narasla na više od 5,4 milijuna kuna. Umjesto da je iznos prenesen na račun stvarnog vjerovnika tvrtke "Turist trip" novac je završio na računu Kovačevićeve privatne tvrtke "Texhol", a idućeg dana na žiro račun njegove druge tvrtke u Zagrebu "Turist-trade", koja je prijavljena na istoj adresi kao i "Texhol".

Tužiteljstvo tvrdi da je Kovačević taj novac u više navrata podigao pravdajući to troškovima službenih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga, Kovačević je, kako stoji u priopćenju, zatražio nastavak izvršnog postupka, ponovno u korist svoje privatne tvrtke, a ne stvarnog vjerovnika pravnog sljednika "Tekstila". Potom je, kažu u tužiteljstvu, na zagrebačkom Trgovačkom sudu ishodio rješenje o ovrsi kojim je Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) naloženo da više od 165 milijuna kuna prenese na žiro račun njegove karlovačke tvrtke "Retag" koja je nastala promjenom naziva tvrtke "Texhol". Time je, tvrdi tužiteljstvo, ostvario nezakonitu dobit i oštetio vjerovnika "Turist-trip" koji je stvarni pravni sljednik "Tekstila".

U istražnom zahtjevu protiv Kovačevića tužiteljstvo je predložilo sudu da donese privremenu mjeru, odnosno naloži HNB-u i svim pravnim osobama koje obavljaju poslove platnog prometa da karlovačkoj tvrtki "Retag" uskrate naplatu od 165 milijuna kuna, određenu po Trgovačkom sudu, jer je riječ o tražbini koja ne pripada toj tvrtci.

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu podsjećaju da je protiv Kovačevića podneseno više kaznenih prijava na osnovu kojih je već podignuta optužnica zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Sutra, inače, ističe privremena mjera odgode ovrhe koju je prije dva tjedna, također na zahtjev tužiteljstva, donio sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mladen Šimundžić.

Sudac Šimundžić danas nije bio dostupan za komentar cijelog slučaja, niti se od njega mogla dobiti potvrda neslužbenih informacija da je protiv Zagrebačke banke podnio tužbu zbog prisile prema pravosudnom dužnosniku.

Iz izvora bliskog državnom odvjetništvu neslužbeno se također saznaje da bi postupak protiv Kovačevića mogla otežati njegova teška bolest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara