TV gurui histerične Amerikance savjetuju kako uštedjeti na gorivu

PO PRVI put u američkoj povijesti cijena galona benzina probila je granicu od četiri dolara, objavila je jučer Američka automobilska asocijacija. Najskuplje gorivo plaćaju stanovnici američkog glavnog grada Washingtona, koji tamo od nedavno moraju za galon izdvojiti čak 4 dolara i 25 centi.

Šokirane Amerikance, naviknute na jeftine naftne derivate, i pisani i elektronički mediji pokušavaju utješiti plasirajući informacije o više nego dvostruko većim cijenama naftnih prerađevina na europskom, kao i na drugim svjetskim tržištima.

Radi stišavanja nezadovoljstva, angažiran je i cijeli niz savjetnika koji putem televizijskih emisija podučavaju svoje sugrađane kako uštedjeti na svakodnevno potrebnom energentu.

Potreba za takvom medijskom kampanjom i ne čudi toliko ako se zna da prosječni Amerikanac sate i sate tijekom dana provede u prometu, tek neznatno manje vremenu potrošenom na radnom mjestu ili onome koje provede u obiteljskom okružju. Naime, dok prosječno europsko vozilo u jednoj godini prijeđe približno 12 tisuća kilometara, dotle se američki automobilski kotač okrene gotovo dvostruko više - čak 20 tisuća kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ipak, u voznom parku američkih obitelji pretežu vozila čiji motori troše između 16 i 20 litara na 100 kilometara, tako da upola manje cijene u odnosu na one europske predstavljaju jednak financijski teret.

Zbog podivljalih cijena glavnog prometnog energenta već se od početka ove godine osjećaju neki novi trendovi u ponašanju američkih vozača. Tako se za sada oni malobrojni manje koriste osobnim automobilima na relaciji posao-kuća, pa je shodno tome opterećeniji javni gradski prijevoz. Isto tako, povećala se prodaja ekonomičnijih osobnih automobila.

Promjene američke prometne kulture mogu se očekivati i u nadolazećem periodu i to zbog nastavka rasta cijene sirove nafte na svjetskim burzama. Prošli je petak tako na njujorškoj burzi zabilježen skok cijene barela za 11 dolara. Sa "postignutih" 138 dolara barel se približio granici od 140 dolara koja dosad nikad nije bila dosegnuta.

Ig.M.
Foto: Arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara