Tvornica cementa kao tvornica snova

UNAZAD tri godine Tvornica cementa Koromačno daje značajan doprinos zbrinjavanju nekih otpadnih tvari, prvenstveno otpadnih guma i rabljenih ulja, spaljujući ih u svojoj rotacionoj peći na ekološki učinkovit način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najrazvijenije europske zemlje: Njemačka Švicarska, Italija, Belgija, Norveška i Austrija već dvadesetak godina koriste razne vrste otpada kao alternativno gorivo u pećima cementne industrije. Kao gorivo koriste se rabljene gume i ulja, otpadna plastika i drvo, gorivi dio komunalnog otpada, mulj iz prečistača otpadnih voda, mesno koštano brašno i drugo. Na taj se način štede skupi i deficitarni primarni izvori energije, te čisti okoliš! Naime, ima primjera koji pokazuju da i ´tvornica cementa´ može postati, reklo bi se, ´tvornica snova´.

Iako je u nas tiskana i knjiga pod naslovom Moguća uloga hrvatske industrije cementa u sustavu gospodarenja otpadom, mogućnosti takvog korisnog zbrinjavanja opasnih otpada nisu izazvale odgovarajući interes, piše u osvrtu objavljenom u časopisu ´Gospodarstvo i okoliš´. Najdalje je u tome otišla Tvornica cementa Koromačno, ali jedna lasta ne čini proljeće. Čak ni dvije!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara