Tvornica Viro dobila zajam od 40 milijuna eura

TVORNICI šećera Viro odobreno je od strane europske banke za obnovu i razvitak (EBDR) 40 milijuna eura zajma, kako bi taj vodeći hrvatski proizvođač šećera unaprijedio svoje poslovanje.

Korak unapređenja poslovanja obuhvaća smanjenje troškova i uvođenje mjera energetske učinkovitosti kako bi se postigla konkurentnost na lokalnom i Europskom tržištu. Iz EBDR-a je priopćeno kako je dio zajma namijenjen konsolidaciji tvrtkinog poslovanja kroz kupnju rafinerije šećera Sladorana.

Na ovaj se korak EBDR odlučio u sklopu projekta kojim žele povećati ulaganja u poljoprivredni sektor te poticati proizvodnju uslijed velikog rasta cijena hrane na svjetskom tržištu. Polovicu zajma, oko 20 milijuna eura, sufinancirat će Raiffeisen Zentralbank Oesterreich. Zajam će također biti upotrijebljen za modernizaciju uzgoja šećerne repe u pogonima Slavonije pri čemu će emisija ugljičnih plinova biti smanjena te će se ostvariti 20 posto energetske uštede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugih 20 milijuna eura bit će tvornici Viro na raspolaganju u slučaju njezine uspjele ponude u procesu privatizacije državne rafinerije šećera Sladorana. Tim će se, pak, zajmom financirati restrukturiranje i unapređenje poslovanja te rafinerije te uvođenje modernih praksi upravljanja.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara