U 2006. godini poginula 16.273 Iračana

IRAČKA vlada je, na temelju statistika prikupljenih od strane svojih ministarstava obrane, unutarnjih poslova i zdravstva u utorak objavila podatak prema kome je prošle godine u Iraku 16.273 osoba izgubilo živote u terorističkim napadima i politički motiviranim oružanim sukobima.

Među poginulima je najviše civila - njih 14.298 - a slijede pripadnici iračke policije, kojih je poginulo 1.348, te vojske, kojih je poginulo 627.

Te su brojke nešto veće od onih koje je, temeljeći ih na vlastitim podacima, objavila agencija Associated Press, navodeći brojku od 13.738 poginula Iračana.

Ujedinjeni narodi su, pak, temeljem procjene od 100 prosječno ubijenih Iračana dnevno, došli do podatka da je prošle godine u Iraku poginulo oko 36.000 ljudi.

Američke okupacijske snage su, pak, u prosincu izgubile 113 ljudi, a zajedno s još nekoliko ubijenih u prvom danu nove godine je tako ukupan broj američkih žrtava tijekom invazije i trogodišnje okupacije Iraka prešao brojku od 3000.

Gore navedeni podaci, odnosno procjene iračkih žrtava u 2006. godini su, pak, daleko niže od onih koji su u listopadu prošle godine - neposredno pred američke kongresne izbore - iznijeli istraživači sveučilišta Johns Hopkins, ustvrdivši kako je u Iraku za vrijeme rata i okupacije poginulo čak 600.000 ljudi.

Najnovije vijesti iz Iraka, pak, govore da bi broj poginulih mogao nastaviti rasti ovih dana, s obzirom da su suniti svoje nezadovoljstvo pogubljenjem Sadama Huseina izrazili demonstracijama pred Zlatnom džamijom u Samari - glavnim šijitskim svetištem, razorenim od strane sunitskih ekstremista u veljači prošle godine.

Taj je napad izazvao krvavu odmazdu dotada uglavnom suzdržanih šijita i bitno pridonio eskalaciji sektaškog nasilja koje dan-danas traje.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara