U ACEHU AUTOBUSI POD ORUŽANOM PRATNJOM, UNICEF DOSTAVLJA POMOĆ

Indonezijske snage, u nastojanjima da odagnaju strah kod stanovnika Aceha, uvode u okviru mjera sigurnosti oružanu pratnju autobusima, nakon što su trgovci izrazili bojazan da bi zbog ratnog kaosa na cestama moglo doći do nestašice hrane, dok broj žrtava, s otkrivenih pet tijela u nedjelju, i dalje raste.

U okruzima Bireun i Pidie, na sjevernoj obali Aceha, poprišta najžešćih sukoba od kada je vojska u ponedjeljak pokrenula ofenzivu protiv separatističkih gerilaca, uvedena je policijska pratnja za školske i regularne autobuse.

"Ta je mjera uvedena u najopasnijim područjima", rekao je indonezijski vojni glasnogovornik, bojnik M. Solih.

Prema vladinim izvorima, u sukobima u najzapadnijoj indonezijskoj provinciji poginulo je od pokretanja ofenzive više od 60 ljudi, a 23.000 ljudi je pobjeglo pred nasiljem. Istodobno, separatistički Pokret za slobodni Aceh (GAM) navodi brojku od više od 100 mrtvih, od kojih su mnogi civili.

Vojska odbacuje optužbe o ubojstvima civila, tvrdeći da nastoji izbjeći stradavanja civila ali im to otežava činjenica da se pobunjenici, kako bi izbjegli ofenzivu, skrivaju među civilnim stanovništvom. Vojska je, zbog opetovanih optužbi lokalnog stanovništva, najavila pokretanje istrage o pogibiji civila.

Džakarta je u najvećoj ofenzivi u posljednjih nekoliko desetljeća angažirala čak 45.000 vojnika protiv 5.000 boraca GAM-a. Pet mjeseci nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, čijih se odredaba nije pridržavala niti jedna strana, vlada je zaključila da se pitanje Aceha mora riješiti vojnim putem, izrazivši nadu da će u roku od šest mjeseci slaviti pobjedu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako se već puno puta pokazalo u prošlosti, pobunjenici su uvijek maksimalno znali iskoristiti prednosti surovog, nepristupačnog i džunglom obraslog terena.

U 27 godina dugim sukobima za nezavisnost resursima bogatog Aceha do sada je poginulo više od 10.000 ljudi.

Kako bi ublažila posljedice ratnog sukoba za najranjivije stanovništvo, UN-ova agencija za pomoć djeci (UNICEF) dostavila je u nedjelju 20 tona lijekova i medicinske opreme. U ratom pogođenoj indonezijskoj provinciji trenutno 60.000 djece ne pohađa nastavu jer je spaljeno čak 300 škola. Stoga će se u Acehu podići škole pod šatorima, pa UNICEF obje strane poziva da na škole gledaju kao na "zone mira". Iz tog dijela Indonezije je zbog prošlih sukoba izbjeglo 23.000 djece.

Dostavljena medicinska pomoć je, prema riječima glasnogovornika UNICEF-a Johna Budda, dostatna za 200.000 ljudi. Za njezinu će disribuciju biti zadužena provincijska vlada, iako je na glasu zbog korupcije, no UNICEF tvrdi da će pomno motriti gdje pomoć odlazi.

(Hina) vk ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara