U Amazoni otkrivena nova vrsta ribe

U BRAZILSKOJ Amazoni znanstvenici su otkrili novu vrstu ribe i nadaju se da će tu životinju nalik na jegulju uspjeti kategorizirati do kraja godine.

"Riječ je o posve novoj vrsti pa ćemo morati odrediti novi rod i porodicu", tvrdi Jansen Zuanon, biolog iz brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje Amazone.

Ribu je 1999. našla švicarska znanstvenica Ilse Walker dok je proučavala rakove u poplavljenim ravnicama kraj Manausa, glavnoga grada savezne države Amazone. Nakon toga je skupina od četiri znanstvenika proučila nekoliko primjeraka te životinje.

"Riba i dalje nema ime. Zovemo je tajnovita riba jer je ne možemo svrstati ni u koju skupinu. Ima dugoljasto tijelo, a njezine su osobine bitno drukčije od osobina bilo koje skupine amazonskih riba", kaže Jansen Zuanon.

Nova porodica riba nije određena već najmanje 150 godina, iako znanstvenici često otkrivaju nove vrste riba. Ovo je otkriće najnoviji dokaz velike biološke raznolikosti Amazone, područja tropske šumom veće od zapadne Europe, a u njemu živi 30 posto svih životinjskih i biljnih vrsta na Zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba ima dugoljasto, tanko tijelo kao jegulja, ali ima i peraje. Duga je oko 15 cm, a ima rep kao pirarucu, jedna od najvećih slatkovodnih riba na svijetu.

Tajnovita riba može imati do 10 zračnih mjehura, za razliku od većine riba koje imaju samo dva do tri zračna mjehura za održavanje položaja u vodi pa znanstvenici pretpostavljaju da riba može disati i na površini vode.

Prema dosad prikupljenim informacijama, riba se hrani račićima i vodenim kukcima, razmnožava se na početku kišnog razdoblja i ne ovisi samo o kisiku otopljenom u vodi, nego ga može dobivati i iz zraka.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara