U Argentini uhićen Srbin osumnjičen za ratne zločine

SRBIJANSKI državljanin, osumnjičen za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih godina, uhićen je u argentinskom gradu Mendozi, javlja agencija France Presse pozivajući se na lokalne vlasti.

Policija je, naime, još prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu dojavu da se Nebojša Minić, kojega je američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch proglasila ratnim zločincem, nalazi u Mendozi, javlja AFP. "Sličnost s Minićem je velika", kazao je policijski dužnosnik Omar Perez Botti, nakon njegova hapšenja u tom argentinskom gradu, prenosi AFP.

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florance Hartman potvrdila je Hini da Minić nije na popisu osoba koje traži Međunarodni sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

Prema neslužbenim informacijama iz Beograda, Minića ne traži ni vlada Srbije i Crne, nego najvjerojatnije UN-ova misija na Kosovu (UNMIK) zbog navodnih zločina počinjenih na teritoriju te pokrajine. Od srbijanskih se vlasti u utorak nije mogla dobiti nikakva službena informacija o Miniću.

Kako navodi AFP, muškarac od 40-ak godina uhićen je prije deset dana i imao je uz sebe lažnu putovnicu. Uzeli smo mu otiske kako bi odredili zemlju iz koje dolazi i je li za njim raspisana međunarodna tjeralica, rekao je policijski dužnosnik. U iščekivanju odgovora iz Beograda, osumnjičeni je u pritvoru zbog posjedovanja lažne putovnice, prenosi AFP.

Policajac Botti je pojasnio da je uhićeni muškarac došao u Argentinu iz Bolivije preko Čilea. U Mendozi je, gdje je imao nekoliko trgovina i živi s jednom Argentinkom, od rujna 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara