U Austriji treći dan štrajka željezničara

U Austriji je nastavljen štrajk željezničara koji je počeo u srijedu u ponoć i još nema naznaka o njegovu završetku.

Vlada ne namjerava popustiti zahtjevima sindikata i tvrdi da prvo treba okončati štrajk a zatim pregovarati.

Sindikat zaposlenih u željeznici zahtijeva da vlada povuče reformu jer su nezadovoljni vladinim planovima rekonstruiranja državne željeznice (OeBB) posebice mijenjanjem postojećih radnih ugovora i ukidanju određenih privilegija koje imaju zaposleni. Oni traže 'prvo pregovore a onda završetak štrajka'.

Predsjedavajući sindikata zaposlenih u željeznici Wilhelm Haberzettl najavio je, ako vlada ne popusti oko "spornih točaka" da bi se štrajku željezničara mogli pridružiti kao potpora sindikati pošte i telekoma. Jedna i druga strana drže čvrsto svoje pozicije, svi pokušaji protekle noći da se dođe do približavanja stajališta propali su kao pregovori i danas prijepodne.

Austrijski vicekancelar i ministar prometa Hubert Gorbach zahtijeva da se štrajk odmah prekine, on je voljan pregovarati 'pet minuta nakon što vlakovi počnu voziti'.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik austrijske Gospodarske komore Christof Leitl (OeVP) smatra da se moraju uzeti u obzir zahtjevi sindikata apelirajući na sindikat da prekine štrajk 'jer uzrokuje goleme štete u gospodarstvu, kako malim i srednjim pogonima tako i velikim tvrtkama'.

Štete od štrajka procjenjuju se na milijune eura. Samo štete državnih željeznica od štrajka iznose dnevno od 2,5 do 3 milijuna eura.

Ocjenjuje se da je to najveći štrajk željezničara u povijesti Austrije kojemu se još ne nazire kraj. I danas je cestovni promet u Austriji znatno povećan i vrlo gust dok željeznički kolodvori zjape prazni.

(Hina) spđ sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara