U austrijskom parlamentu žestoka rasprava o mirovinskoj reformi

NACIONALNO vijeće austrijskog saveznog parlamenta, koje zasjeda u Beču, u utorak je promijenilo dnevni red te je umjesto o proračunu, zbog aktualnosti teme, razgovaralo o spornom prijedlogu mirovinske reforme zbog kojeg su u posljednje vrijeme u Austriji organizirani štrajkovi i brojni prosvjedi.

Oporbene stranke Socijaldemokratska (SPOe) i Stranka zelenih (G) predbacuju koalicijskoj vladi da se u nesocijalnom karakteru prijedloga mirovinske reforme nije ništa promijenilo. Oni dodaju da nisu točne vladine tvrdnje da se mirovine ispod 1000 eura neće smanjiti ili da se u postojeće mirovine neće dirati.

Za sada nije sigurno da će koalicijski partneri - Narodna stranka (VPOe) i Slobodarska stranka (FPOe) - postići većinu u parlamentu, jer osam zastupnika Slobodarske stranke kao i šef sindikata službenika i zastupnik VPOe u parlamentu Fritz Neugebauer zahtijevaju promjene još nekih dijelova prijedloga mirovinske reforme, inače neće glasovati za njezino usvajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovog će tjedna u austrijskom parlamentu na dnevnom redu biti osjetljive teme - dvostruki proračun za 2003. i 2004., usvajanje mirovinske reforme, prvi stupanj porezne reforme i zakon o kupnji borbenih zrakoplova.

Zasjedanje parlamenta, kako je najavljeno, trajat će do sljedeće srijede, 18. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara