U Bagdadu ubijena novinarka Slobodne Europe

U BAGDADU je pronađena mrtva novinarka Radija Slobodna Europa Khamail Khalaf. Protekle tri godine je izvještavala za irački servis našeg radija, a prije dva dana joj se izgubio svaki trag i strahovalo se da je oteta, objavio je danas Radio Slobodna Europa na svojim stranicama.

Glasnogovornica tog radija Ana Rausova izjavila je za medije da je novinarka posljednji put viđena u utorak, te da je njeno mrtvo tijelo pronađeno jučer u zapadnom dijelu Bagdada. Dodala je kako je Hamaili Halaf pucano u glavu.

Hamail Halaf je od 2004. radila kao novinarka Radija Slobodni Irak, arapskog servisa radija Slobodna Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Hamail je bila hrabra novinarka koja je željela najbolje svojoj zemlji i vjerovala da narod Iraka zaslužuje mirnu i prosperitetnu budućnost", priopćio je predsjednik Radija Slobodna Evropa, Jeff Gedmin.

Radio Slobodna Europa, čije je sjedište u Pragu, emitira program na 28 jezika u 20 zemalja, uključujući Iran i Irak od 1998. i Afganistan od 2002.
 
Samo u prošloj godini u Iraku su ubijena 32 novinara, a od početka invazije, u proljeće 2003. do kraja 2006. u Iraku su prema izvještaju Komisije za zaštitu novinara ubijena 92 reportera.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara