U Bagdadu ubijena novinarka Slobodne Europe

U BAGDADU je pronađena mrtva novinarka Radija Slobodna Europa Khamail Khalaf. Protekle tri godine je izvještavala za irački servis našeg radija, a prije dva dana joj se izgubio svaki trag i strahovalo se da je oteta, objavio je danas Radio Slobodna Europa na svojim stranicama.

Glasnogovornica tog radija Ana Rausova izjavila je za medije da je novinarka posljednji put viđena u utorak, te da je njeno mrtvo tijelo pronađeno jučer u zapadnom dijelu Bagdada. Dodala je kako je Hamaili Halaf pucano u glavu.

Hamail Halaf je od 2004. radila kao novinarka Radija Slobodni Irak, arapskog servisa radija Slobodna Europa.

"Gospođa Hamail je bila hrabra novinarka koja je željela najbolje svojoj zemlji i vjerovala da narod Iraka zaslužuje mirnu i prosperitetnu budućnost", priopćio je predsjednik Radija Slobodna Evropa, Jeff Gedmin.

Radio Slobodna Europa, čije je sjedište u Pragu, emitira program na 28 jezika u 20 zemalja, uključujući Iran i Irak od 1998. i Afganistan od 2002.
 
Samo u prošloj godini u Iraku su ubijena 32 novinara, a od početka invazije, u proljeće 2003. do kraja 2006. u Iraku su prema izvještaju Komisije za zaštitu novinara ubijena 92 reportera.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara