U Banjoj Luci se nadaju Papinom posjetu u lipnju

IZASLANSTVO reda trapista predvođeno generalnim opatom Bernardom Olivierom posjetilo je u utorak Banju Luku i sastalo se s dopredsjednikom Republike Srpske Ivanom Tomljenovićem.

Razgovaralo se uglavnom o trenutačnom položaju Katoličke crkve u ovom entitetu te o potrebi vraćanja oduzete imovine a posebice samostana Marije Zvijezde u Trapistima kod Banje Luke podignutog još u 10. stoljeću, prenijeli su lokalni mediji.

Tijekom razgovora, u kojima je sudjelovao i banjalučki biskup Franjo Komarica, Tomljenović je ponovio očekivanja kako će Sveti Otac posjetiti Banja Luku u lipnju ove godine, istaknuvši kako bi to bio povijesni događaj koji bi predstavljao posebnu čast za ovaj grad.

Tomljenović, koji je ujedno i najviši dužnosnik iz hrvatskog naroda u tijelima vlasti Republike Srpske, istaknuo je ovom prigodom kako očekivani Papin posjet ne treba ni na koji način politizirati jer je riječ o pastoralnom pohodu čiji je glavna svrha proglasiti blaženim Ivana Merza kao osobu koja je ostavila duboki trag upravo u životu Banje Luke.

Tomljenović nije posebice komentirao neke negativne reakcije na mogući Papin posjet Banjoj Luci, uključujući tu i prosvjedno pismo što ga je navodno potpisala skupina Bošnjaka protjeranih iz većih gradova u Republici Srpskoj.

Tim se pismom ukazuje na činjenicu da Republika Srpska i njezino vodstvo i danas kriju ratne zločince poput Radovana Karadžića te bi dolazak Svetog Oca samo legitimirao takvu politiku.

Mediji u BiH tom pismu nisu posvetili posebnu pozornost iako je ono u nedjelju poslano gotovo svima.

Jedino je sarajevski ´Dnevni avaz´ prenio informaciju o ovom pismu zajedno s reagiranjima nekih od istaknutih Bošnjaka koji su prije rata živjeli na sadašnjem području Republike Srpske.

Pisac Irfan Horozović, i sam prognanik iz Banja Luke, kazao je kako o ovom prosvjedu ´nema pojma´ te ga drži ´postupkom izvan pameti´.

Na isti je način reagirao i ugledni poduzetnik i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u entitetskom parlamentu Dževad Haznadar.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Tarik Sadović, prognanik iz Trebinja, također je istaknuo kako o tzv. bošnjačkom prosvjedu nema nikakvih informacija.

U prosvjednom se pismu izravno proziva predsjednika SDA Sulejmana Tihića zbog ´izdajničke politike´ kojom se legitimira vladavina Srpske demokratske stranke (SDS).

Iz Tihićeva je ureda međutim objavljeno kako mu se nikada nitko od Bošnjaka podrijetlom iz Republike Srpske nije obratio sa zahtjevom da se Papin dolazak u Banju Luku otkaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara