U BARCELONI OTVORENA IZLOŽBA "AUGUSTEUM NARONE"

Hrvatska izložba "Divo Augusto otkriće rimskog hrama u Hrvatskoj" o Augustovom hramu u nekadašnjoj koloniji Narona, današnjem Vidu pokraj Metkovića, otvorena je u četvrtak navečer u Povijesnom muzeju grada Barcelone. L

Visoki pokrovitelj, hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, posebno je istaknuo prigodom otvaranja da izložba govori o dugom povijesnom hodu na južnim hrvatskim prostorima koji su oduvijek bili u suglasju s brojnim kulturama, ali i preuzeli najvrednije zasade civilizacije antičke osnovice i tako razvijali i vlastite oblike života i kulture.

Izložba koja će biti otvorena do 31. siječnja 2005. obuhvaća devet mramornih kipova koji su prezentirani u izvornom ambijentu carskog hrama koji je djelomično rekonstruiran. Grafička rekonstrukcija čitavog hrama također je dio prezentiranih eksponata. Na izložbi će se moći vidjeti i dragocjeni nalazi keramike, stakla i novca koji su pronađeni kad je Narona otkrivena 1995. godine.

Do sada je izložba, izvornog naziva "Augusteum Narone" koju je priredio Arheološki muzej u Splitu, bila postavljena u Splitu i Oxfordu, nakon Barcelone putuje u Rim, a u Zagrebu će biti prezentirana u lipnju 2005.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Biškupić posebno je zahvalio domaćinima u Kataloniji, ali i svim hrvatskim muzejskim djelatnicima, a iznimno pohvalno o hrvatskoj prezentaciji kulturne baštine govorio je na otvorenju gradonačelnik Barcelone Joan Clos.

Tijekom boravka u Barceloni ministar Biškupić je u vladi Katalonije održao radni sastanak s katalonskom ministricom kulture Caterinom Mieras i Barcelo. Među ostalim, razgovarali su o mogućnostima prezentacije obiju kultura, a budući da ministarstvo kulture Katalonije skrbi o fundaciji Juana Miroa razgovaralo se o mogućnosti postavljanja te izložbe u Zagrebu.

(Hina) xat/xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara