U Beogradu održan Okrugli stol o povratku izbjeglih u RH

SPORO rješavanje izbjegličkih problema i problem povrata stanarskih prava bili su ključne teme Okruglog stola o "održivom povratku u Hrvatsku stanju i perspektivama", održanom u srijedu u Beogradu u organizaciji beogradskog ureda Srpskog demokratskog foruma.

Sudionici skupa istaknuli su sporo rješavanje izbjegličkih problema, problem povrata stanarskih prava a Lovre Pejković, pomoćnik ministra iz Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo RH istaknuo je da je zasad službeno stajališe da nema općeg povratka nekadašnjih stanarskih prava. On je kazao da na neki oblik novčane nadoknade mogu računati samo oni izbjegli građani koji se vrate u Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica hrvatskog veleposlanika u Beogradu Zorica Matković naglasila je dobru suradnju između Konzulata RH u Beogradu i brojnih nevladinih udruga u Srbiji, posebno apostrofiravši činjenicu da je Konzulat dosad vlastima u Beogradu poslao osam diplomatskih nota kojima je tražio povrat matičnih knjiga državljana koje su 1995. godine odnesene iz Hrvatske. Ona je kazala da je to i dalje jedan od najvećih problema, te je prošle godine Konzulat imao tisuću a ove godine 201 zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva.

Skup o povratku izbjeglih u Republiku Hrvatsku završava u srijedu navečer a uz brojne predstavnike vladinih i nevladinih udruga iz Hrvatske i Srbije, prisustvovali su mu i predstavnici međunarodnih oganiazcija: Europske komisije, UNHCR-a, Danskog komiteta i Norveškog savjeta za izbjeglice, Svjetske banke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara