U Beogradu prosvjeduju dioničari

VIŠE stotina radnika i dioničara iz 33 poduzeća u Srbiji prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade srbijanske vlade zahtijevajući zaštitu svojih prava, koje smatraju ugroženima nakon više nedavnih uplitanja vlade u proces privatizacije, posebice nakon posljednje intervencije oko privatizacije poduzeća "Knjaz Miloš", poznatoj po proizvodnji mineralne vode, kada je već obavljeni postupak vraćen na početak.

"Tražimo da svaki dioničar može trgovati svojim dionicama te onemogućavanje kriminalaca u kupovini poduzeća u Srbiji", kažu predstavnici Udruge akcionara i radnika, koja je i organizirala prosvjed.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora te udruge Dragana Stajina, "vlada Srbije odgovorna je za sve što se događa u privatizaciji". On je istaknuo da radnici traže objavljivanje "bijele knjige" o svim nepravilnostima u procesu prodaje poduzeća. Udruga upozorava na korupciju, na lobije političkih stranaka u procesu privatizacije, na ponašanje postojećih uprava poduzeća koje često ometaju privatizaciju na način koji bi odgovarao i malim akcionarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga drži da su nepravilnosti moguće zbog toga što još nije počelo trgovanje vrijednosnim papirima na burzama i što ne postoje odgovarajući zakoni.

Dioničari najavljuju i tužbe u svim slučajevima gdje su im ugrožena prava a radnici traže socijalne programe koji bi im nudili sigurnost.

Udruga akcionara i radnika okuplja između 20.000 i 30.000 članova iz 41 firme.

Proces privatizacije u Srbiji je u zastoju. Očekuje se da će ove godine vlada od privatizacije dobiti oko 890 milijuna dolara. Prethodna vlada je u prošloj godini od privatizacije ostvarila oko milijardu i 400.000 dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara