U BEOGRADU ZAVRŠENA MANIFESTACIJA: "DUNAV: EUROPA SE SASTAJE"

Lokalna samouprava i razvijeno civilno društvo, kao snaga koja dolazi odozdo, mogu biti važan pokretač bržeg povezivanja balkanske regije s Europom, ocijenili su u subotu u Beogradu sudionici desetodnevne manifestacije "Dunav: Europa se sastaje" na svojoj završnoj konferenciji u centru Sava.

Inicijator manifestacije je mreža građanskih udruga i lokalnih inicijativa iz Italije i jugoistočne Europe, ujedinjenih pod geslom "Europa odozdo, Europa izvan granica i jugoistočne Evrope", čiji je cilj promidžba brže integracije regije u EU i izgradnja nove ideje Europe, utemeljene na pravu građana, društvenom uključivanju, ljudskim pravima i miru, a organizirana je pod pokroviteljstvom Glavnog tajništva Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

Na završnoj konferenciji u Beogradu, šefovi misija europskih organizacija u Beogradu ocijenili su da takve inicijative pridonose ukidanju barijera u Europi i ukazuju na postojanje jedinstvenog cilja - objedinjavanja cijelog europskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionici inicijative "Dunav: Evropa se sastaje", krenuli su brodom iz Beča 12. rujna, uz pristajanja u Bratislavi, Budimpešti, Vukovaru i Novom Sadu, kako bi na tematskim seminarima, kroz konkretne akcije i "afirmiranje jedinstvenog državljanstva" potakli da se pitanje integracije jugoistočne Europe uvrsti na dnevni red Europske unije.

Šef delegacije Europske komisije u Beogradu Jeffrey Barret naglasio je, obraćajući se sudionicima inicijative, da proces europske integracije zahtijeva angažman cijelog društva jer taj proces predviđa "radikalne promjene" koje zahtijevaju odgovornost i ulaganje velikih napora.

(Hina) tman sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara