U BiH otvorena glasačka mjesta

JUTROS u sedam sati u Bosni i Hercegovini počeli su općinski izbori.

Na nešto više od četiri tisuće biračkih mjesta, oko dva milijuna i 300 tisuća registriranih birača večeras do 19 sati imaju priliku izjasniti se o kandidatima za novi sastav općinskih vijeća 139 općina, za gradsko vijeće Mostara te za skupštinu distrikta Brčko.

Ove godine birači u BiH prvi put će imati priliku neposredno glasovati i za načelnike općina odnosno gradonačelnika Banje Luke koje su do sada birali općinski vijećnici.

Svoje kandidate za ove dužnosti prijavilo je 68 političkih stranaka i 18 koalicija a natječe se i 146 neovisnih kandidata.

Ovogodišnje općinske izbore u BiH u cijelosti provode domaće vlasti dok su predstavnici međunarodne zajednice angažirani samo u ulozi promatrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Troškovi izbora procijenjeni su na oko pet milijuna eura.

Predizborna ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da bi odaziv birača na općinskim izborima mogao biti najniži od završetka rata u BiH.

Prema istraživanju koje je tijekom rujna provela misija OESS-a u BiH, tek nešto manje od trećine ispitanika najavilo je da će sigurno glasovati na ovim izborima. Postotak birača koji se pojave na glasačkim mjestima neće utjecati na uspješnost izbora jer će oni biti regularni bez obzira na odaziv.

Izborno povjerenstvo trebalo bi prve preliminarne rezultate izbora objaviti u ponoć. Konačni, službeni rezultati očekuju se u roku od trideset dana.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara