U BiH podignuta optužnica za ratne zločine protiv sedam bosanskih Srba, dvoje ih još radi u policiji

U BiH podignuta optužnica za ratne zločine protiv sedam bosanskih Srba, dvoje ih još radi u policiji

Foto: Hina

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv sedam pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba među kojima su i neki još uvijek aktivni u policijskoj službi koje tereti za ubojstva, zlostavljanje i progone bošnjačkog stanovništva s područja Janje kod Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni.

Optuženi su aktivni policajci Zoran Tanasić (45), Žarko Milanović (52) zaposleni u policijskoj postaji u Bijeljniji te pripadnici ratnog sastava bijeljinske policije Vlado Stjepanović (57), Mladen Krajišnik (46), Savo Mršić (64), Milivoj Čobić (48) i Milan Marković (55).

U optužnici je navedeno kako su oni u razdoblju od travnja 1992. do kraja rujna 1994. godine sudjelovali u sustavnom progonu bošnjačkog stanovništva s područja Janje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provodili su deportacije civilnog stanovništva uz brutalna fizička zlostavljanja a osumnjčeni su da su pri tom ubili najamnje dvije osobe.

Do početka rata u Janji je živjelo nešto više od deset tisuća stanovnika od kojih su 98 posto bili Bošnjaci. Najveći broj ih je prognan u ratnim godinama a njihove domove lokalne su vlasti konfiscirale i dale na uporabu Srbima koji su tamo stigli iz drugih dijelova BiH.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma veliki broj prognanih Bošnjaka ipak se odlučio na povratak u to mjesto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara