U BiH prijavljeno skoro 100 biračkih mjesta više nego na prošlim izborima

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas na novinskoj konferenciji kako je u BIH ove godine prijavljeno čak 124 biračkih mjesta. Zanimljivo je da ih je 2003. godine bilo samo 30. Ukupno u dijaspori ove godine ima 263 biračkih mjesta, dok je 2003. bilo 155, što je povećanje od 60 posto.

Srbija i Crna Gora su na prošlim izborima zajedno imali 6 biračkih mjesta, dok će Srbija ove godine imati 15 biračkih mjesta, a Crna Gora 4. Ostale države u kojima glasa hrvatska dijaspora ostale su na jednakoj razini biračkih mjesta kao na prošlim izborima. Jedino je u Australiji došlo do smanjenja sa 17 na 12 biračkih mjesta.

Ove godine su osigurana i dva biračka mjesta u Afganistanu kako bi mogli glasovati hrvatski vojnici koji se trenutno tamo nalaze.

Na ovim izborima više nema mjesta za prognanike  jer oni po novom zakon glasaju u mjestima gdje imaju prijavljeno prebivalište ili u mjestu gdje su privremeno upisani.

Na ovim izborima rekordan broj promatrača, čak 8540

Također, na predstojećim izborima bit će, čak, 8540 promatrača, što je najveća zabilježena brojka dosad. Primjerice, 2000. godine kada ih je bilo najviše, bilo ih je samo 2500. Najviše promatrača prijavila je nova nevladina udruga Electa, sa 5507 promatrača. GONG je ove godine prijavio 2495 promatrača, a OESS njih 22.  Zanimljivo je da će u 4. izbornoj jedinici i HDSSB imati svoje promatrače, njih 97.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, obavijestio je da je tiskano 5,504. 000 listića. Svi listići neće biti otpremljeni  te će se neotpremljeni listići uništiti. Za dijasporu je tiskano 404 000 listića dok je prijavljeno 410 000 birača u ovoj XI. izbornoj jedinici. Hrvatin je rekao da se tiska manji broj listića jer nikada ne dođu svi prijavljeni birači. Listići za XI. izbornih jedinica biti će bijele boje, dok će oni za nacionalne manjine biti u različitim bojama, svaka manjina - druga boja.


Svi otpremljeni listići vraćaju se u DIP, ispunjeni ili prazni, a njihova kontrola se vrši uz pomoć serijskog broja. U sve izborne jedinice već su dostavljeni listići, osim u 8., 9., i 5. jedinicu, što će biti učinjeno do subote.

DIP apelira na sve birače, koji će se na dan izbora naći izvan svojeg prebivališta, da na njihovim internet stranicama provjere gdje je biračko mjesto namijenjeno za ovakve slučajeve. Ukupno je izdvojeno 56 takvih izbornih mjesta.

Do danas je po zakonu Ured za državnu upravu trebao zaključiti konačan popis birača, ali to nije do početka press konferencije prijavljeno Državnom izbornom povjerenstvu.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara