U Birminghamu teroristi planirali odrubiti glavu britanskom vojniku muslimanu?

PREMA informacijama koje je u srijedu prenio britanski Sky News, osumnjičeni teroristi su namjeravali oteti mladog britanskog vojnika muslimana te mu odrubiti glavu.

Egzekucija je trebala biti snimljena video kamerom, po uzoru na pogubljenja stranaca koje su počinili irački pobunjenici, a cilj joj je bio poslati upozorenje britanskim muslimanima..

Teroristi su, prema policijskim izvorima, bili duboko impresionirani otmicama zapadnih državljana koje različite pobunjeničke skupine vrše u Iraku. Stoga su žrtvu planirali podvrgnuti mučenju i tjerati da pred video-kamerama moli za svoj život.

Otmičari bi potom u zamjenu za život taoca tražili cijeli niz političkih i drugih ustupaka.

Britanska policija je, prema priopćenju lokalnih policijskih vlasti i Ministarstva unutarnjih poslova, u srijedu rano ujutro uhitila osmoricu ljudi pod sumnjom da su prekršili Zakon o terorizmu.

Uhićenja su izvršena u Birminghamu, a obavila ih je policija Zapadnog Midlandsa, lokalna protuteroristička postrojba kao i detektivi Scotland Yarda.

Prije osam dana je u sjevernoj Engleskoj uhićeno pet osoba pod sumnjom da pripremaju terorističke akcije.

Među njima su 29-godišnji Rizwan Dita i 25-godišnji Mohammad Bilal formalno okrivljeni pred sudom za terorizam, dok se trojica uhićenika još ispituju.

Danas izvedena akcija je rezultat istrage koja je trajala šest mjeseci. Detalji se očekuju na pres-konferenciji zakazanoj za 12:30 po hrvatskom vremenu.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara