U bombaškim napadima na iračke snage 40 mrtvih

U IRAKU je u utorak u bombaškim napadima ubijeno najmanje 40 osoba, među kojima ih polovinu čine vojnici, čime su nastojanja iračkih vlasti da potaknu povjerenje u snage sigurnosti doživjela još jedan neuspjeh.

Najteži je napad bio na autobus pun vojnika na cesti između Tikrita i Baijia sjeverno od Bagdada. Poginula su najmanje dvadesetorica vojnika, a Reuters od izvora u zajedničkom iračko-američkom koordinacijskom centru u Tikritu saznaje da bi žrtava moglo biti i više.

U Bagdadu je bombaš samoubojica u autu napao vojnike koji su došli u banku po plaću. Ubijeno je desetero ljudi, među njima i jedna starija žena.

I u gradu Muqdadiju, oko 90 km sjeveroistočno od Bagdada, ispred mjesne bolnice eksplodirao je automobil bomba u trenutku prolaza policijske ophodnje. U eksploziji je poginulo najmanje sedam osoba, a osam ih je ranjeno, objavila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kirkuku na sjeveru Iraka su u eksploziji bombe postavljene uz cestu ubijena dva policajca a treći je ranjen.

Dva mjeseca nakon polaganja prisege novi irački premijer Nuri al-Maliki još nije pokazao da je kadar stati na kraj pobunjenicima.

On je objavio svoj plan pomirbe u 24 točke, ali Reuters ocjenjuje kako je to plan pun obećanja, ali bez pojedinosti. Al-Maliki je pokušao uvesti reda i u Bagdadu, ali krvoproliće nije zaustavio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara