U Britaniji živi preko 3 milijuna muslimana: Broj se udvostručio u samo 10 godina te raste i dalje

U Britaniji živi preko 3 milijuna muslimana: Broj se udvostručio u samo 10 godina te raste i dalje

Foto: 123rf

U ENGLESKOJ živi preko tri milijuna muslimana što je najveća brojka u povijesti, piše Daily Mail.

Broj se udvostručio u samo desetak godina, a glavni razlog su povećan broj doseljenika kao i visoka stopa rađanja djece. U nekim dijelovima Londona oko polovice stanovništva čine muslimani, a unutar nekoliko godina u mnogim će četvrtima činiti većinsko stanovništvo.

Polovica muslimana u Engleskoj i Walesu rođeni su van zemlje. Najveću skupinu čine djeca do deset godina starosti, što sugerira da će njihov broj i dalje rasti.

Svako dvadeseti Britanac je musliman, a to je potaknulo brojne rasprave u javnosti o tome hoće li rastući broj muslimana promijeniti lice Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Velike Britanije ulaže velike napore da što bolje integrira muslimane u društvo, a nedavno je premijer David Cameroon pozvao muslimanke da što više uče engleski jezik ne bi li ih tako potaknuo na bolju asimilaciju.

Stručnjaci se boje da bi povećan broj muslimana u zatvorima, jer svako peti zatvorenik u zatvorima A kategorije je musliman, mogao potaknuti radikalizaciju i ekstremizam.

Rasprave u javnosti prilično su burne, a jednu takvu prošlog je tjedna potaknuo Trevor Phillips, bivši vladin zaposlenik zadužen za jednakost, rekavši kako će neki muslimani bez obzira na sve ostati odvojeni od većinskog društva jer svijet vide drugačije.

1991. godine u Engleskoj i Walesu živjelo je 950.000 muslimana, a činili su 1,9 posto stanovništva. Ove godine živi ih oko 3,114,992 te čine preko pet posto ukupnog broja stanovnika.

Naravno, rast broja muslimana plodno je tlo za sve učestalije islamofobne napade, a koji su posebno povećani u posljednje vrijeme zbog situacije u Siriji i brojnih terorističkih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara