U BRODOGRADILIŠTU KRALJEVICA PORINUT PUTNIČKI BROD ZA JADROLINIJU

U brodogradilištu Kraljevica danas je porinut roro putnički brod za Jadroliniju kapaciteta 600 putnika i 100 osobnih automobila, vrijedan 6,3 milijuna eura.

Novi brod prometovat će između Zadra i Preka, a u prometu bi trebao biti u početku lipnja, prije početka glavne turističke sezone. Do lipnja bi trebao biti u prometu još jedan, isti takav putnički brod koji se gradi u splitskom brodogradilištu.

Danas porinuti brod dugačak je 87,6 m, širok 17,5 m, razvija brzinu od 11,5 čvorova, a predviđen je za prijevoz putnika, automobila i pakiranih opasnih tereta ukrcanih na vozila.

Gradnja broda poduprta je državnim subvencijama. Od 6,3 milijuna eura vrijednosti broda - 10 posto subvencionira se u sklopu subvencioniranja gradnje brodova za domaće brodare u hrvatskim brodogradilištima, a 10 posto u sklopu subvencija za sva državna brodogradilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima predstavnika Jadrolinije pored broda koji je danas porinut u Kraljevici u gradnji su još dva ista putnička broda za najvećeg domaćeg brodara. Jedan brod gradi se u splitskom brodogradilištu, a gradnja drugoga započela je u brodogradilištu Viktoru Lencu, ali je nakon pokretanja stečaja u toj tvrtki zaustavljena, pa će taj posao vjerojatno biti ugovoren i dovršen u drugom brodogradilištu, moguće u Kraljevici. Uskoro bi trebala biti ugovorena gradnja još jednoga, četvrtoga ro-ro putničkog broda, u splitskom ili kraljevičkom brodogradilištu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Jadrolinija do 2007. planira izgradnju još šest brodova - dva ro-ro punička broda te tri velika putnička broda, a u planu je i nabavka dvaju novijih polovnih većih brodova.

(Hina) xhšup yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara