U Brodosplitu krštena Maribel

U PONEDJELJAK je u Brodosplitu kršten tanker tipa "panamax", imenom Maribel koje je splitsko brodogradilište izgradilo za švedsku tvrtku Marinevest Shipping AB. Brod je u prisustvu Larsa Mossberga, predsjednika tvrtke Marinvest Shipping AB te Domagoja Klarića, predsjednika Uprave Brodosplita, krstila Sonja Blixt.

Tip tankera "panamax", duljine 228,60 m, širine 32,24 m, visine 20,45 m i nosivosti 75000 brt, ima takvu klasifikaciju, jer je najveći brod koji može proći kroz Panamski kanal pod punim teretom, a pokreće ga motor MAN-B&W, koji je također izgrađen u Brodosplitovoj tvornici diesel motora, tip 6S60 MC-C od 13560 kw kod 105 okr/min što mu omogućava razvijanje brzine od 16 čvorova.

Riječ je o brodu koji ispunjava propise-PCA (Panama Canal Authority), Institucije panamskog kanala, koji pored određivanja tonaže broda daju i zahtjeve o opremi i uvjetima koje se moraju zadovoljiti za pilota koji zapovijeda prolaskom broda kroz kanal, a odnosi se na kormilarnicu. Njime pilot u svojoj točno definiranoj poziciji mora imati takovu vidljivost-pogled da nema obstrukcija te da može nesmetano, gotovo u pravcu prijeći s jedne strane krila mosta na drugu stranu krila mosta.

Novogradnja 449 drugi je brod je iz Panamax programa od ukupno četiri brodova koje je splitsko brodogradilište ugovorilo za švedskog naručitelja Marinvest Shipping AB. Značajke ove serije predstavlja instalirani uređaj '"Take me home'' kojim se povećava sigurnost broda kao i ''Green passport'' kao potvrda udovoljavanja važećim svjetskim eko standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara