U Bruxellesu potpisan "Protokol 7"

Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisao je danas u Bruxellesu Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poznatiji pod imenom Protokol 7.

U ime Europske komisije Protokol je potpisao povjerenik za proširenje Oli Rehn, a u ime predsjedništva Europske unije (EU) nizozemski ministar poljoprivrede Cees Weerman.

Ovo je prvi ugovor između Hrvatske i EU koji se potpisuje nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

Protokol 7 se privremeno primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja ove godine, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Protokolu 7, od 1. svibnja ove godine Hrvatska može na tržište 25 zemalja članica EU bez carina i količinskih ograničenja izvoziti sve poljoprivredne i prehrambene proizvodi, s iznimkom "baby-beef-a", vina te nekih vrsta riba i prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su u određenoj mjeri povećane trgovinske koncesije za uvoz proizvoda podrijetlom iz proširene EU za 60 skupina proizvoda, uključujući žive životinje, neke vrste mesnih i mliječnih proizvoda, odabrane vrste voća i povrća, konditorske proizvode, bezalkoholna pića, vino.

Za 21 skupinu proizvoda nisu se povećavale koncesije za uvoz iz EU, uključujući smrznuto goveđe meso, fermentirane mliječne proizvode, maslinovo i suncokretovo ulje, šećer, svježa i rashlađena riba.

Protokolom je zadržana asimetrija trgovinskih koncesija u korist Hrvatske, što će olakšati integraciju hrvatskog poljoprivrednog sektora u EU tijekom prijelaznog razdoblja do stupanja u punopravno članstvo.

(Hina) xtp yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara