U Burmi možda izveden državni udar

TAJNOVITA vojna vlada Burme u utorak se nalazi u središtu glasina da je premijer, moćni general Khin Nyunt, uklonjen s položaja, doznaje se iz visokih vladinih izvora u susjednom Tajlandu.

Glasine zasad nisu potvrđene, a pokažu li se točnima, to bi moglo značiti dodatni zaokret zemlje prema politici tvrdolinijaštva i ugroziti proces pomirbe s prodemokratskom oporbom Burme na čelu s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Agencije se pozivaju i na vojne izvore u samoj Burmi koji su rekli da je Nyunt u ponedjeljak stavljen u "kućni pritvor", ali ni za to zasad nema neovisne potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nešto se sigurno događa oko premijera, ali nismo sigurni što. Gradom stalno kruže glasine", rekao je jedan zapadni diplomat u Rangunu.

Vladajuća hunta nedavno je počela čistke vojne obavještajne službe, kojoj je na čelu bio Nyunt, pa bi njegovo uhićenje moglo značiti da je taj proces pri kraju, smatraju analitičari. U međuvremenu je nekoliko vojnih obavještajaca izvedeno pred sud zbog optužbi o korumpiranosti, zbog čega su osuđeni na 20-godišnju zatvorsku kaznu, potvrdili su izvori u glavnom gradu.

Nyuna se smatralo jednim od najmoćnijih burmanskih generala u određivanju vanjske politike, a nedavno je "promaknut" na položaj predsjednika vlade. Poznato je da je godinama u sukobu s vođom vojne hunte generalom Thanom Shweom.

Potvrde li se glasine o Nyuntovom uklanjanju s položaja, to će, zajedno s nedavnim "umirovljenjem" bivšeg ministra vanjskih poslova U Win Aunga, značiti prestanak ionako mlakih napora režima za stjecanjem međunarodnih simpatija i povratak politici izolacionizma koju je Burma provodila od 1962. do 1988. pod nekadašnjim vojnim vođom U Ne Winom, smatraju zapadni analitičari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara