U CARACASU VELIK SKUP POTPORE CHAVEZU

Nekoliko desetaka tisuća pristaša venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza okupilo se u subotu u središtu Caracasa slaveći obljetnicu Chavezove pobjede na izborima 1998. kojima je došao na čelo države. L

Chavez je organizirao skup kao dokaz svoje snage u vrijeme kada se izborne vlasti pripremaju za razmatranje oporbenog zahtjeva za raspisivanjem referenduma o Chavezovoj vladavini, što se očekuje u prvoj polovici iduće godine.

Oporba, koja Chaveza optužuje da zemlju vodi u politički kaos i gospodarsku propast, tvrdi da je prikupila 3,6 milijuna potpisa koje će idući tjedan predati Nacionalnom izbornom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Chavez oporbu optužuje da laže i da je prikupila samo 1,9 milijuna potpisa, mnogo manje od 2,4 milijuna potrebnih za raspisivanje referenduma.

Nacionalno izborno vijeće trebalo bi provjeriti potpise i početkom siječnja odlučiti hoće li u travnju ili svibnju raspisati referendum. Oporba strahuje da bi Chavez mogao pokušati spriječiti referendum silom ili neredima samo da ostane na vlasti.

Subotnji prosvjed to potvrđuje. Prosvjednici su se, naime, probili na trg koji se smatra oporbenim tlom, a napali su i gradonačelnika koji ne podržava Chaveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara