U Caritasovom domu prema djeci su se ponašali kao prema životinjama, vezali ih i izgladnjivali

BIVŠA zaposlenica Caritasovog doma u Brezovici ispričala je kako su djecu redovito vezivali za radijatore, psihički zlostavljali i izgladnjivali. Iako je znala u kakvu ustanovu dolazi, na radnom je mjestu izdržala samo nekoliko mjeseci.

Odgojiteljica koja je u Dom došla na preporuku časnih sestara, a čiji su podaci poznati redakciji Večernjeg lista, za sebe kaže da je velika vjernica i da je zbog svega što je tamo vidjela, često plakala i bila frustrirana.

Odgojne metode koje je tamo vidjela usporedila je s dresurom životinja. Sa štićenicima je radila prema svim pravilima struke, ali su joj ostale odgojiteljice zbog toga ubrzo počele prigovarati. Ona na to nije mogla pristati i kada je shvatila da toj djeci neće moći pomoći, dala je otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obroci za djecu nisu bili potpuni jer su djelatnici Doma većinu namirnica odnosili kući. Djeca s teškoćama u razvoju su bila kažnjavana kada bi obavili nuždu u gaće. Uz to su ih čupali za kosu, šibali po licu i udarali po glavi. Iako je nekoliko puta htjela sve ispričati, nikada nije smogla hrabrosti. Samo njena obitelj i najbliži prijatelji znaju za sve.

Nakon što je dala otkaz u Brezovici, nije mogla naći posao pa je otišla u inozemstvo. Svoje svjedočanstvo će poslati pravobraniteljici za djecu Ljubici Matijević-Vrsaljko koja će ga uključiti u istragu slučaju Brezovica.

Na kraju je dodala kako o svemu što se u Domu događa dosta toga znaju i civilni ročnici koji tamo borave osam mjeseci ali ne mogu ništa poduzeti jer su pomoćno osoblje. Uz njih, u Domu ima i pametnih i lucidnih štićenika koji bi mogli ispričati što se sve događa njima i njihovim kolegama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara