U Cavtatu počeo stručni skup državnog inspektorata

Dvodnevni stručni skup Državnog inspektorata Republike Hrvatske, koji je okupio 700 inspektora iz cijele Hrvatske, počeo je danas s radom u Cavtatu.

Na skupu će se, uz ostalo, raspravljati o primjeni gotovo 400 zakona i drugih propisa na konkretna činjenična stanja u 11 upravnih područja u kojima je kontrola zakonitosti rada u nadležnosti Državnog inspektorata. Pozornost skupa bit će usmjerena i na provođenje zaštitnih mjera protiv različitih kažnjivih djela s pravnog aspekta, kao i na teme iz područja sociologije, odnosno marketinga.

Skup je otvorio glavni inspektor Branko Jordanić koji je govorio o radu inspektorata tijekom zadnjih pet godina, istaknuvši da se "pokušava stvoriti moderna dinamična služba", te da je zajednička suradnja svih tijela ključna u stvaranju moderne i učinkovite države.

S obzirom na to da su skupu nazočni i stručni suradnici iz drugih tijela državne uprave s kojima je inspektorat tijesno povezan, posebno je naglašena potreba suradnje. Bez nje, rečeno je, nema brzih rezultata. Zato je skup ocijenjen velikim uspjehom jer su se prvi put na jednom mjestu okupili najvažniji čimbenici svih tijela koji svakodnevno surađuju na otklanjanju nezakonitosti u radu.

Samo u 2002. bilo je više od 1000 zajedničkih akcija u kojima su, kazao je ravnatelj policije Ranko Ostojić, surađivali policija i Inspektorat.

Jordanić je, komentirajući problem korupcije, rekao da se postupci vode protiv dvadesetak inspektora, a da su neki dobili i zatvorske kazne. Ustvrdio je da se o korupciji više govori nego što je ima, te da broj prijava u zadnje vrijeme pada.

(Hina) hš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara