U ČEČENIJI PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST ZBOG ŽRTAVA ATENTATA

Čečenija je u utorak proglasila trodnevnu žalost zbog žrtava atentata na stadionu u Groznom, među kojima je bio i čečenski predsjednik Ahmad Kadirov, javile su ruske novinske agencije.

Eksplozivno sredstvo bilo je postavljeno u konstrukciji VIP lože stadiona Dinamo i aktivirano je u nedjelju ujutro tijekom proslava Dana pobjede gdje se u to vrijeme održavao koncert.

Stadion je bio pun i na početku proslave okupljenim ljudima obratio se čečenski predsjednik Kadirov čestitajući im praznik. Nakon toga je počeo koncert i odjeknula je eksplozija.

U eksploziji su stradale 63 osobe, od kojih je šest poginulo na licu mjesta, a jedan dječak je umro u utorak od zadobivenih ozljeda. Među ubijenima su Kadirov, osmogodišnja djevojčica, čečenski novinar i dva zaštitara Kadirova.

Teško je ranjen zapovjednik ruskih snaga u Čečeniji general Valerij Baranov, a na bolničkom liječenju je zadržano 14 osoba, od kojih su tri u teškom stanju.

Nekoliko tisuća ljudi došlo je u ponedjeljak na ispraćaj Kadirova, koji je pokopan u svom rodnom selu Centoroju .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je da on nije planirao sudjelovati u svečanostima 9. svibnja na stadionu u Groznom i navodno nitko nije znao da će on biti tamo.

Zamjenik glavnog ruskog tužitelja Sergej Fridinskij je izjavio da je istraga u tijeku. Pet osumnjičenih uhićenih u nedjelju u svezi s atentatom pušteno je u ponedjeljak, a novih uhićenja nije bilo.

Čečenija je sada usredotočena na to koga će Kremlj izabrati za nasljednika Kadirova, a novi izbori bi se trebali održati prije 9. rujna.

Vršitelj dužnosti čečenskog predsjednika Sergej Abramov (32), Rus kojeg je Kadirov imenovao premijerom prije nekoliko mjeseci, nije vjerojatna opcija - on nema iskustva i kao outsider vjerojatno ne bi mogao uspješno balansirati između raznih frakcija u Čečeniji.

Imenovanje Kadirovljevog sina Ramzana kao zamjenika Abramova u ponedjeljak daje naznake da Kremalj želi zadržati vlast u republici u rukama klana Kadirov.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara