U centru Bilogora prikazan rad radarskih sustava

U RADARSKOM centru Bilogora kod Pitomače danas su stručnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda prikazali rad radarskih sustava i nove generacije radara koji daju meteorološke podatke važne za gospodarski život, ali i za svakodnevnu vremensku prognozu.

Kontinentalni dio Hrvatske, međuriječje Save i Drave "radarski" je pokriveno s tri radara u centrima Bilogora, Osijek i Sljeme. Bilogora i Osijek na zadovoljavajućoj su tehnološkoj razini, dok radar Sljeme zahtijeva što hitniju modernizaciju, rekao je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radarski centar Bilogora, koji ćemo opremiti najnovijim generacijama radara, najviše koristimo za borbu protiv tuče, dakle u svibnju i lipnju, a podatci su prije svega namijenjeni poljoprivrednicima, ali njihova upotreba može se protegnuti i na cijelu godinu, istaknuo je Ivan Čačić.

Predstavljeni su i programi Opera, međunarodni projekt za umrežavanje europskih meteoroloških radara, i projekt Adriamet, čiji je cilj praćenje i prognoza stanja atmosfere i mora na području Jadrana.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić rekao je da je na zadnjoj vladinoj sjednici prihvaćen operativni plan obrane od tuče, za što će biti izdvojen 31 milijun kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara