U četiri dana udvostručen broj: Primljeno 7000 zahtjeva za ocjenu ustavnosti harača

Tekst: R.R.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

OBRAZAC za podnošenje prijedloga ocjene ustavnosti Zakona o "haraču", kojeg je više organizacija uključujući i stranku umirovljenika postavilo na službene stranice kao i činjenica da je među prvima Ustavnu tužbu podnio i sam predsjednik Stjepan Mesić, urodio je plodom jer je prema posljednjim informacijama Ustavni sud doslovno pretrpan prijedlozima za ispitivanje ocjene ustavnosti kriznog nameta.

U četiri dana broj se udvostručio

Naime, prije samo četiri dana broj tužbi bio je malo manji od tri tisuće, dok je danas ta brojka i više nego udvostručena jer prema posljednjim informacijama sa Ustavnog suda stiglo je oko sedam tisuća prijedloga!

Mnoge nevladine organizacije kao i dio medija nudi građanima već ispunjene predstavke za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti "kriznog nameta", a na procjenu ustavnosti i nužnost tužbi ukazuju i gotovo sve sindikalne središnjice. Na već gotovim obrascima otisne se tek ime, prezime i adresa te se preporučeno šalje na Ustavni sud što je umnogo ubrzalo i pojednostavnilo postupak jer mnogi građani su jednostavno ogorčeni na način na koji je donesen "krizni namet".

Sve je besplatno

Popularnost dizanja tužbi odnosno ocjenjivanja postupka ustavnosti  svakako je pridonijelo i pojašnjenje predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec koja je objasnila da ukoliko Ustavni sud Zakon o "haraču" odnosno o posebnim porezima proglasi neustavnim i ukine ga, pravo na povrat novca imati samo oni građani koji su ga Ustavnom sudu i podnijeli. Dodatni motiv je i činjenica da je postupak besplatan, a sam povrat novca ide u drugom sudskom postupku u kojem se traži ukidanje rješenja o plaći, mirovini ili druge novčane primitke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara