U ČETVRTAK U TRSTU TRILATERALNI SUSRET O ZAŠTITI JADRANA

Trilateralni susret Italije, Slovenije i Hrvatske o zaštiti Jadrana održat će se u četvrtak u Trstu, potvrdili su za slovenske medije diplomatski izvori te zemlje. L

Riječ je o susretu na razini zamjenika ministara vanjskih poslova, dogovorenom na susretima slovenskog, talijanskog i hrvatskog premijera održanog na summitu Kvadrilaterale prošloga tjedna na Brdu kod Kranja.

Kako je prenijela slovenska agencija STA, Sloveniju će u Trstu predstavljati državni tajnik Andrej Logar, a predmet razgovora bit će ekološko-ribolovni pojas koji je u listopadu prošle godine, s odgodom primjene od godine dana, proglasio Hrvatski sabor.

Razgovori o toj temi trebali bi se, navode slovenski izvori, održavati svakog mjeseca.

Kako je u srijedu za slovensku televiziju izjavio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, u razgovore o hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni na Jadranu uz predstavnike zainteresiranih država trebao bi se uključiti i predstavnik Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od samoga početka nastojat ćemo uključiti ljude koji se time bave u Europskoj komisiji. Nadam se da ćemo do ljeta doći do zaključaka jer bi se inače moglo dogoditi da na jesen Hrvatska ostvari prijetnju (implementirajući ekološko-ribolovnu zonu). Ali, to se ne smije dogoditi", rekao je Rupel za slovensku televiziju.

Kako je na summitu Kvadrilaterale na Brdu kod Kranja izjavio hrvatski premijer Ivo Sanader, Hrvatska je detektirala interes Italije i Slovenije za pitanja zaštite Jadrana i spremna je za razgovore i dogovor u interesu svih strana, no odluka Sabora o ekološko-ribolovnoj zoni donesena je legitimno i neće se u međuvremenu povlačiti.

Italija je za razgovore zainteresirana zbog interesa svojih ribara, a Slovenija zbog pozicije oko određivanja slovensko-hrvatske granice na moru.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara