U cijelom svijetu primijećen velik pad kvalitete života

PROSJEČNA kvaliteta života u cijelom je svijetu u opadanju, bez obzira na pozitivan gospodarski i socijalni razvoj na Dalekom Istoku, a situacija je 1990. bila puno bolja nego danas, objavljeno je na Međunarodnoj konferenciji Društva za ispitivanje kvalitete života, koja se održava u Frankfurtu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji promatrali su situaciju u 163 države, a koristili su se i podacima nacionalnih vlada, UN-a i Svjetske banke. Ispitivali su medicinsku skrb, stanje u školstvu, ljudska prava, političku zrelost građana i položaj žena. Uz to, u četrdeset promatranih faktora na osnovu kojih je napravljena lista država, ubrajaju se i izdaci za vojsku te zaštita okoliša.

Znanstvenici su utvrdili da su posebno ugrožene zemlje srednje, zapadne i istočne Afrike. U tim zemljama, ali i u nekim zemljama Azije, situacija je po ocjeni znanstvenika pred socijalnim kolapsom.

Europa je, za razliku od 1990. godine, na razini na kojoj ipak "preživljava" pritisnuta malim gospodarskim rastom, visokom stopom nezaposlenosti, i sve većom prosječnom starošću stanovništva. U Srednjoj Americi čak od 1970. nije bilo spomena vrijednog socijalnog napretka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina se na socijalnoj rang-listi popela na 69. mjesto, dok je Indija s 26. dramatično pala na 111. mjesto. SAD-u je dodijeljeno 27. mjesto, ponajprije zbog sve većeg siromaštva.

Na vrhu su Danska, Švedska, Norveška, Finska, Luksemburg i Njemačka, a na samom dnu države kao što je Afganistan, Angola, Liberija i Demokratska Republika Kongo.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara