U crkvi bl. Augustina Kažotića predavanje o sakralnoj arhitekturi

U sklopu projekta ´III. Pepelnica umjetnika´, u dominikanskoj crkvi blaženoga Augustina Kažotića, na općini Pešćenica, večeras je održana javna tribina o suvremenoj sakralnoj arhitekturi.

Istaknuti stručnjaci, među kojima povjesničar umjetnosti Radovan Ivančević, arhitekt Boris Magaš, teolog Željko Tanjić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Frano Prcela i povjesničarka umjetnosti Vesna Kusin, u dvosatnoj raspravi potaknuli su najvažnija pitanja koja se tiču gradnje suvremene sakralne arhitekture, odnosno kako izbjeći moguće nesuglasice što proizlaze zbog nepoznavanja potreba današnje liturgije.

Sudionici tribine pokušali su odgovoriti koliko arhitekti poznaju neke teološke osnove, a koliko su teolozi sposobni pomoći u oblikovanju crkvenoga prostora na način kako to traže potrebe suvremenog čovjeka.

Prof. Radovan Ivančević na vrlo pregledan način predstavio je crkvenu arhitekturu tijekom povijesti te je govorio o prostornim nesporazumima današnju gradnju velike većine crkvenih objekata u Hrvatskoj i BiH.

Naglasio je da se 20. stoljeće ne samo u arhitekturi nego i u ostalim područjima umjetnosti može svesti pod zajednički nazivnik ´pluralizam stilova´.

Po njegovim riječima ono što predstavlja suvremena arhitektura danas je svojevrsno jedinstvo mnogolikosti i sve ono što je bilo teorija na početku 20. stoljeća danas je stvarnost. A sve to, smatra Radovan Ivančević, omogućeno je suvremenom tehnologijom.

Kada je riječ o crkvenim građevinama tijekom povijest, taj dio arhitekture bila su prvorazredna umjetnička djela u svakom stilskom razdoblju, a nositelji kulture bili su predstavnici Crkve - biskupi, pape, koji su bili univerzalni humanisti.

Ocjenjujući današnje stanje u sakralnoj umjetnosti u Hrvatskoj i BiH, prof. Ivančević je rekao da se upravo na gradnji crkava i crkvenih objekata uočava nesrazmjer između razine kulture i standarda. To znači, kako smatra, da za izgradnju Crkava ima na raspolaganju više sredstava nego što ih se zna upotrijebiti odnosno iskoristiti na pravi način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara