U Dalmaciji tek 31 posto priključaka na kanalizaciju

Na vodnom slijevu dalmatinskog područja postotak je opskrbljenosti vodom zadovoljavajućih 83 posto, dok je postotak priključenih na kanalizacijske sustave tek 31 posto, rekao je direktor Hrvatskih voda u Splitu Branko Pejaković na danas održanoj konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana voda. L

Zato će prioritet biti daljnji razvoj sustava zaštite voda, a veliki je doprinos tomu dovršetak projekta Eko-Kaštelanski zaljev koji će se proširiti i na Dugopolje.

Pejaković je istaknuo da je dalmatinsko područje bogato vodom, čak 10.220 prostornih metara pitke vode po stanovniku godišnje, zahvaljujući slaboj naseljenosti Dalmatinske zagore koja je štit kraškim izvorima. Kako se i to područje mijenja zadnjih godina jer se stalno razvija, posebno u Dugopolju koje je postalo velika gospodarska zona, morat ćemo ga kao prioritet uključiti u Eko-Kaštelanski projekt, kazao je Pejaković.

Istaknuo je da Hrvatska treba biti sretna jer je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima dobru pitku vodu pa će se zato do kraja ove godine pred Vladu izaći s prijedlogom dokumenta "Vodogospodarska osnova Hrvatske" koji će biti temeljni dokument za sva daljnja postupanja i projekte.

Da je voda doista zlato te će uskoro postati vrjednija i cjenjenija od nafte, najbolje govori podatak da čak 5 milijuna ljudi godišnje umre zbog žeđi ili nekvalitetne vode, zaključeno je na konferenciji za novinare.

(Hina) merc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara